Conferència: “Cal reivindicar els llegums a la dieta d'avui?”

  • Imprimeix

Dijous 28 d'abril a les 19:00 h tindrà lloc a l'Acadèmia la conferència : "Cal reivindicar els llegums a la dieta d'avui?" emmarcada dins “l’Any Internacional dels Llegums 2016", a càrrec de la Dra. Rosaura Farré, Catedràtica jubilada de la Universitat de València i Acadèmica de número de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

Resum: Amb motiu de l’any internacional dels llegums és oportú revisar el seu paper a la dieta, en especial perquè en el transcurs dels darrers anys els llegums han deixat de ser per nosaltres un aliment indispensable, i per molts s’han convertit en un aliment prescindible.

En aquest context cal recordar que les malalties no transmissibles són la primera causa de mort al món; que un nombre reduït de factors de risc és responsable de gran part de la morbiditat i mortalitat de la població i que entre aquests factors tenen un paper rellevant les dietes poc saludables, raó per la qual reflexionar sobre la composició de la dieta i dels aliments que la formen pot ser d’interès.

Els llegums són un dels primers aliments conreats per l’home, són components de la dieta mediterrània tradicional i per la seva composició nutricional poden ser avantatjosos enfront d’altres aliments.

Pel que fa als components majoritaris els llegums són rics en proteïnes, que es complementen bé amb altres proteïnes d’origen vegetal; els seus hidrats de carboni tenen un índex glucèmic baix, i són pobres en lípids. A aquests cal afegir-hi la presència de compostos minoritaris bioactius (fitats, inhibidors de proteases, lecitines...) la ingesta dels quals té beneficis demostrats per la salut.

Tot i això, per raons variades la ingesta actual de llegums és molt inferior a les 2 a 4 racions de llegums a la setmana recomanades.

Actualment nombrosos factors justifiquen respondre de forma afirmativa a la qüestió plantejada. El valor nutritiu dels llegums és alt; la relació valor nutritiu preu és bona; es troben disponibles en formes comercials que en faciliten la preparació i ofereixin moltes possibilitats per combinar-los amb altres aliments afavorint el seu consum. .